Ceremonia parzenia herbaty
2019-08-05Pixelmania 2k19
2019-08-12PIWA JAPOŃSKIE – ŁYK HISTORII
Piwo pojawiło się w kraju Kwitnącej Wiśni na początku XVII wieku (w epoce Edo, gdy panował ród siogunów Tokugawa) za sprawą Duńczyków, którzy przybywali do Japonii na statkach. W XIX wieku na dwór cesarski przyjechali browarnicy z Niemiec, już wiecie czym to pachnie…;) Może się zdziwicie, ale piwo to najpopularniejszy obecnie alkohol w Japonii.
ŚWIAT PIWA W JAPONII
Zgodnie z japońskim systemem podatkowym wyróżniamy podział napojów słodowych na: piwo i happoshu. Te ostatnie mają niską zawartość słodu. Regulacje ściśle zakazują używania słowa „piwo” dla określania napojów zawierających mniej niż 67% słodu. Ale od jakichś dziesięciu lat warzy się także napoje, które nie podlegają ani jednej, ani drugiej kategorii (piwo/happoshu) i są warzone np. z soi. Nazywają je happousei lub likier. Warto je przetesować dla samego siebie. 🙂 Marki które rządzą na rynku to Asahi, Kirin, Sapporo i Suntory. Piwo sprzedawane jest właściwie wszędzie, są także automaty z piwami puszkowanymi, więc jest ono bardzo łatwo dostępne. Także żyć, nie umierać!